Stad wil Antwerpenaars bewust maken van nadelen van stoken met hout

Op 13 december 2016, over deze onderwerpen: Leefmilieu

Stoken met hout is een onderschatte bron van fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Vooral in de winterperiode is dit een probleem omdat dan meer mensen hun huis verwarmen met hout of houtpellets. De stad Antwerpen lanceert een sensibiliseringscampagne om de Antwerpenaars bewust te maken van de nadelen van stoken met hout. Ook de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) waarschuwt vanaf deze winter de Vlaamse bevolking wanneer de luchtkwaliteit te slecht is om met hout te stoken.

Uit cijfers van de VMM blijkt dat in Vlaanderen de helft van de uitstoot aan PM2.5 (fijnstofdeeltjes met een diameter kleiner dan 2.5 micrometer) en meer dan 30% van de uitstoot aan PM10 (grovere fractie van fijnstofdeeltjes met een diameter kleiner dan 10 micrometer) te wijten is aan de verbranding van hout(pellets) door huishoudelijke verwarming. Dit betekent dat verwarmen met hout, zeker in de winterperiode, in absolute cijfers meer fijnstof veroorzaakt dan wegverkeer. De VMM berekende dat 4 uur verwarmen met een houtkachel evenveel fijnstof uitstoot als een personenwagen die van Brussel naar Wenen rijdt.

Stoken met hout veroorzaakt naast fijnstof ook andere schadelijke stoffen zoals dioxines en PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen, die bijvoorbeeld ook te vinden zijn in zwartgeblakerd vlees op de barbecue). Dioxines tasten het hormoon- en immuunsysteem aan, PAK’s zijn kankerverwekkend. Verwarmen met hout of houtpellets is daarom zeer nadelig voor de lokale luchtkwaliteit zowel binnen als buiten. Aangezien mensen een groot deel van hun leven binnenshuis doorbrengen kan de opstapeling van schadelijke stoffen daar zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.

Vanaf de komende winter zal de VMM de bevolking waarschuwen wanneer de luchtkwaliteit slecht is en er te veel fijnstof in de lucht hangt. Op deze dagen adviseert Vlaanderen dan om niet met hout of houtpellets te verwarmen.

“Als stad moeten we werken aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Dat doen we op alle fronten: in de haven, de industrie, het verkeer, maar dus ook in de huishoudens. Het particulier stoken met hout is erg vervuilend en verdient dan ook alle aandacht”, stelt schepen voor leefmilieu Nabilla Ait Daoud.

Aangezien door het intensieve verkeer in de stad de fijnstofconcentraties al hoog zijn, is het belangrijk ook de fijnstof-uitstoot door houtverbranding zo laag mogelijk te houden. De stad wil vanaf deze winter de Antwerpenaars bewust maken van de nadelige gevolgen van verwarmen met hout. Dat doet ze met een filmpje op de facebookpagina van de stad en de website www.antwerpen.be/houtstook waar meer informatie te vinden is over de gevolgen van stoken met hout.

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is