Tramlijnen Noorderlijn feestelijk geopend

Op 8 december 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit

De werken van de Noorderlijn aan de Italië- en Frankrijklei en het premetrostation Opera zijn afgerond. Vandaag kon het grote publiek de tramlijnen voor het eerst gebruiken. Zo ontdekten ze de twee nieuwe routes. De tramsafari’s, die voor de gelegenheid aan boord van de trams plaatsvonden, werden gesmaakt door de bezoekers. De avond voor de officiële opening konden nieuwsgierigen tijdens een nocturne voor de laatste keer de Kipdorpsite van dichtbij bekijken. Heel wat bezoekers zakten op 7 december af naar deze historische site. Een vijfhondertal originele stenen van de Kipdorpbrug konden op een ludieke wijze worden meegenomen als aandenken aan de grootste archeologische openluchtsite van Antwerpen.

De feestelijkheden startten op zaterdag 7 december met de officiële opening van de tramlijnen, in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters, burgemeester Bart De Wever, schepen voor mobiliteit Koen Kennis en schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder. De Lijn werd vertegenwoordigd door voorzitter Marc Descheemaecker en directeur-generaal Roger Kesteloot. Ook de buurtbewoners werden uitgenodigd om de eerste rit mee te maken.

Die avond konden geïnteresseerden tijdens een nocturne voor de laatste keer de unieke Kipdorpsite bezoeken en afdalen om de brug, de stadsmuur en het bastion van zeer dichtbij te zien. Er was animatie en de stedelijke archeologen stonden klaar voor een woordje uitleg. Wie de koude trotseerde, werd beloond. Bezoekers konden immers een van de vijfhonderd originele stenen van de Kipdorpbrug bemachtigen door tijdens een ludieke theateract te zeggen waarom ze graag een steen wilden. Wie het meest overtuigde, sleepte een van de stenen in de wacht. Het gaat om stenen die niet meer gebruikt konden worden bij de restauratie van de brug. Sinds vandaag rijden de trams opnieuw over de site en kan deze enkel vanaf een speciaal aangelegde passerelle langs de site, van op de straat of vanuit de tram bekeken worden.

Op zondag 8 december openden de tramlijnen dan officieel voor het grote publiek. Op zowel lijn 1 als 24 organiseerde Noorderlijn tramsafari’s. Doorlopend vertelden stadsgidsen op de trams over bijzondere plekken langs het traject. De nieuwe tramlijnen 1 en 24 waren bovendien gratis te ontdekken via de probeerpassen van De Lijn. Deelnemers konden op de trams een vragenrally oplossen en kregen nadien een goodiebag, samengesteld met de medewerking van de lokale handelaars.

Daarnaast konden bezoekers zich laten verrassen door de studenten van AP Hogeschool aan de halte aan de Noorderplaats. Ze konden ook deelnemen aan een gratis rondleiding in het Havenhuis. In Kinepolis, door de komst van lijn 1 nu vlot bereikbaar vanuit het centrum, waren reizigers welkom voor een gratis trailershow van aankomende films.

Om de Noorderlijn te realiseren, werken De Lijn, het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Antwerpen samen met de aannemersgroep TramContractors NV, bestaande uit BAM PPP PGGM Infrastructure Coöperatie en Cofely Fabricom (ENGIE). Het feestweekend wordt georganiseerd in samenwerking met de World Choir Games, Kinepolis, Havenhuis en AP Hogeschool.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever -  Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is