Twee nieuwe fietsbruggen sluiten fietsostrade vanuit Lier aan op station Berchem

Op 7 september 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Met twee nieuwe fietsbruggen, over de Ring en over de Singel, wil de stad de geplande fietsostrade tussen Antwerpen en Lier verbinden met Berchem Station en het Singelfietspad. De goedkeuring van de ontwerpopdracht voor de nieuwe bruggen is een eerste stap om in de loop van 2021 te starten met de bouw van beide bruggen.

De fietsostrade F1 Mechelen – Antwerpen kreeg bij Berchem station al een nieuwe fietsbrug over de Singel, die in mei van dit jaar geopend werd. Nu komt er voor de stationsomgeving van Berchem al meteen een volgend ambitieus fietsproject in zicht. De provincie Antwerpen werkt aan een rechtstreekse fietsostrade tussen Antwerpen en Lier. De stad wil deze geplande fietsroute, die eindigt aan het Ringfietspad, verlengen tot aan Berchem station en het Singelfietspad. 

“We blijven fors inzetten op veilige en comfortabele fietsroutes en een stevig uitgebouwd fietsnetwerk in en rond Antwerpen”, verduidelijkt Antwerps schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “Met deze twee nieuwe fietsbruggen werken we opnieuw een ontbrekende schakel weg, bieden we een bijkomende veilige en hoogkwalitatieve fietsroute aan en optimaliseren we het vervoersknooppunt van Berchem-station.”

De nieuwe fietsostrade takt bij de Saffierstraat aan op het bestaande Ringfietspad. Via een nieuwe fietsbrug naast de huidige spoorwegbrug over de Ring, een fietspad langs de site Post X en een nieuwe fietsbrug over de Singel kunnen fietsers in de toekomst ook vlot en veilig vanop de fietsostrade doorrijden naar het Singelfietspad of het stationsplein aan Berchem Station. 

De huidige wandelroute langs het spoor van de wijk Groenenhoek tot aan het station met aansluiting op de site Post X blijft behouden. 

Het stadsbestuur keurt vandaag de toewijzing goed van de ontwerpopdracht voor de nieuwe fietsverbindingen. De kosten voor de bouw van de nieuwe fietsverbindingen worden momenteel geraamd op circa 5 miljoen euro. Volgens de huidige planning zou de aannemer begin 2021 kunnen starten met de uitvoering.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is