Winkelstraatparkeren in Berchem en Ekeren

Op 9 februari 2018, over deze onderwerpen: Middenstand, Parkeerbeleid

De stad Antwerpen neemt maatregelen om de parkeermogelijkheden aan de handelszaken in het centrum van Ekeren en in de Fruithoflaan te Berchem te optimaliseren door invoering van het winkelstraatprincipe. Door deze aanpassing wordt kort parkeren aangemoedigd. Klanten kunnen zo makkelijker een parkeerplaats vinden in de buurt van een winkel. Met deze uitbreiding van de blauwe zones volgens het winkelstraatprincipe zijn bewonersvergunningen niet geldig in beide winkelkernen en moeten bewoners hun parkeerschijf leggen.

De stad Antwerpen zet de lokale winkelkernen voorop in haar districten. Zo zal in Ekeren centrum en in de Fruithoflaan te Berchem het winkelstraatparkeren ingevoerd worden. Bewonersvergunningen zijn niet geldig en bewoners moeten hier, net als niet-bewoners, hun parkeerschijf leggen. Op die manier zal in Ekeren centrum en in de Fruithoflaan nabij de handelszaken extra parkeerrotatie ontstaan en zullen klanten gemakkelijker een parkeerplaats vinden in de buurt van een winkel tijdens de openingsuren. ‘s Avonds (tussen 19 en 9 uur) kan er uiteraard onbeperkt geparkeerd worden in de straten waar het winkelstraatprincipe geldt.

Uit een onderzoek bleek in 2016 dat de huidige blauwe zone in Ekeren een goede bezetting heeft maar dat de straten ernaast overbezet zijn. Daarom beslist de stad de blauwe zone uit te breiden. Om de bewoners uit de straten die net naast de nieuwe blauwe zone liggen te ontlasten krijgen zij - net als de bewoners in de blauwe zone - recht op een bewonersvergunning. Daarmee kunnen ze gratis en zonder tijdslimiet in de bewonerszone parkeren.

Koen Palinckx, districtsburgemeester Ekeren: "Door het invoeren van het winkelstraatprincipe in de kern van Ekeren stimuleren we een hogere rotatie in het parkeren wat onze winkels zeker ten goede komt. Een grotere blauwe zone zorgt er dan weer voor dat bewoners comfortabeler in hun eigen straat kunnen parkeren." Ook de handelaarsvereniging Ekeren Winkeldorp is opgetogen. Bakker Rik Bossuyt: “We zijn als handelaarsvereniging al lang vragende partij voor een uitgebreide blauwe zone met winkelstraatprincipe. We zijn blij dat we na een onderhoud met schepen Kennis groen licht hebben gekregen, zeker nu ook de Dorpsstraat en Kloosterstraat aangepakt werden, hopen we dat Ekeren voor onze klanten zijn naam als Winkeldorp helemaal waar kan maken.”

Uit een parkeeronderzoek in Berchem blijkt dat de parkeerdruk in de Fruithoflaan hoog is en dat heel wat mensen er langer dan 2 uur parkeren. In afwachting van verder onderzoek en van meer structurele maatregelen wordt er in een deel van de Fruithoflaan (van de Grotesteenweg tot de Flor Alpaertstraat) de blauwe zone ingevoerd volgens het winkelstraatprincipe. Er zal dus maximaal 2 uur geparkeerd kunnen worden met een parkeerschijf. Dit van maandag tot zaterdag tussen 9 en 19 uur. Bewonersvergunningen zijn niet geldig in deze zone.

HV-Fruithof, de handelaarsvereniging van de Fruithoflaan werd hierin betrokken en gaf hun akkoord. Wim Waroquier van Slagerij Finebek “We zijn blij, sinds het afschaffen van de vorige blauwe zone is de parkeerdruk voor onze klanten enorm gestegen. Er was nood aan een oplossing.” Ook Bruno De Saegher, districtsschepen voor mobiliteit te Berchem juicht de veranderingen toe: “De Fruithoflaan is een belangrijke en mooie winkelstraat. Klanten moeten daarom vlot en gemakkelijk kunnen parkeren nabij hun winkel. Deze maatregel zorgt dat er steeds vrije plaatsen zijn, want zonder klanten geen winkels.”

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is