Winter in Antwerpen ook milieubewust

Op 13 december 2016, over deze onderwerpen: Leefmilieu

Om de luchtvervuiling ook tijdens Winter in Antwerpen te beperken, neemt de stad Antwerpen enkele maatregelen. Zo worden de 4 houtkachels op het Steenplein uitgerust met een fijnstoffilter. Het gaat om een proefproject dat voor de eerste keer plaatsvindt en na Winter in Antwerpen geëvalueerd wordt.

Om de gezellige houtkachels op de kerstmarkt te laten branden, maakt de stad gebruik van droog en onbehandeld hout. De stad neemt nu bijkomende maatregelen om de kachels nog milieubewuster te laten branden en rust ze uit met een fijnstoffilter. Door elektrostatische energie wordt het fijnstof uit de rook krachtig naar de schoorsteenwand geduwd waar het blijft hangen. Zo blijft tot 90% van het fijnstof achter en komt het niet in de lucht terecht. De schoorsteen wordt wekelijks gereinigd.

Het gaat om een proefproject dat dit jaar voor de eerste keer plaatsvindt. Na Winter in Antwerpen vindt een evaluatie plaats. Op basis van de resultaten beslist de stad of het project herhaald of misschien zelfs uitgebreid kan worden bij een volgende editie.

Overdekte en energiezuinige ijspiste

Dit jaar heeft de stad bovendien gekozen voor een overdekte ijspiste. Dat deed ze niet alleen om in alle weersomstandigheden schaatsplezier te verzekeren maar ook om het energieverbruik aanzienlijk te beperken. Dankzij het overdekken van de schaatsbaan bespaart de stad zo’n 2400 kWh per dag. Over de hele periode van Winter in Antwerpen gaat het om een besparing van niet minder dan 80.000 kWh, wat overeenkomt met het gemiddelde jaarverbruik van 8 gezinnen.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever en Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is