Evaluatie van eerste testperiode ‘minder verkeerslichten’

Op 11 september 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit

De stad Antwerpen wil het aantal verkeerslichten in de stad afbouwen door deze uit te schakelen en te verwijderen waar mogelijk en nuttig. In een eerste testperiode werden de lichten op zeven kruispunten of oversteekplaatsen uitgeschakeld. De stad evalueerde de nieuwe situatie en laat nu de lichten wegnemen aan de Oudaan, Markgravelei, Lange Lobroekstraat en Schoenmarkt - Geefsstraat. Op de overige drie locaties wordt de proefperiode verlengd tot eind november 2015 voor verdere evaluatie. De stad onderzoekt ook nieuwe locaties waar de verkeerslichten kunnen uitgeschakeld worden tijdens een proefperiode.

 

Weggebruikers negeren sommige verkeerslichten omdat ze de noodzaak ervan niet inzien. Zo kunnen onveilige situaties ontstaan. Daarnaast zoeken automobilisten ook vaak naar alternatieve routes door woonstraten om deze verkeerslichten te vermijden. Het stadsbestuur wil de zone 30 geleidelijk aan uitbreiden naar alle woongebieden, waar de nadruk ligt op de leef- en woonkwaliteit en traag bewonersverkeer. Het doorgaand of sluipverkeer dat ontstaat door de zoektocht naar alternatieve routes door woonstraten wil de stad dan ook vermijden.

 

Sinds maart 2015 liet de stad op zeven locaties de verkeerslichten uitschakelen gedurende een testperiode, met name aan:

het kruispunt Paleisstraat – Bresstraat;
het kruispunt Balansstraat – Broederminstraat;
het kruispunt Oranjestraat – Dambruggestraat;
het kruispunt Schoenmarkt – Geefsstraat;
de oversteekplaats Oudaan;
de oversteekplaats Markgravelei;
de oversteekplaats Lange Lobroekstraat.

 

Op een aantal locaties ging dit gepaard met bijkomende (infrastructurele) maatregelen en/of bijkomende signalisatie. Dit om de zichtbaarheid op het kruispunt of de oversteekplaats te verbeteren, het kruispunt compacter en overzichtelijker te maken en/of de snelheid van het autoverkeer af te remmen.

 

Evaluatietraject

Buurtbewoners, scholen en bedrijven uit de omgeving kregen een infobrief in de bus. Aan de verkeerslichten zelf werd een infobord opgehangen met de vraag aan passanten om deze nieuwe verkeerssituatie mee te evalueren en suggesties voor verbetering door te geven. Ook de politie en de stadsadministratie beoordeelden de gewijzigde situatie.

 

Het uitschakelen van de verkeerslichten zorgde voor een verbetering en/of vereenvoudiging van de verkeerssituatie aan de volgende oversteekplaatsen: Oudaan, Markgravelei, Lange Lobroekstraat en Schoenmarkt - Geefsstraat. Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Omdat deze lichten geen meerwaarde zijn voor een veilig en vlot verkeer, kiest de stad ervoor deze lichten definitief te verwijderen. Aan de overige kruispunten wordt de proefperiode verlengd tot eind november 2015. We willen ons bij de beslissing tot het verwijderen van de verkeerslichten baseren op voldoende objectieve gegevens.” Bewoners of passanten kunnen deze kruispunten nog steeds mee evalueren via een invulformulier op de website Stad in Dialoog: www.stadindialoog.be/verkeerslichten.

Nieuwe locaties

De stad zal nu regelmatig nieuwe locaties voorstellen waar een overbodig verkeerslicht verwijderd kan worden. Dit is momenteel het geval voor de oversteekplaats in de Pothoekstraat op de hoek met de Onderwijsstraat. Daar worden de verkeerslichten volgende week uitgeschakeld. De volgende lichten die de stad wil aanpakken zijn die van de Paardenmarkt/Rijnpoortvest. Er zal onderzocht worden of er een proefproject kan opgezet worden.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever - Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is