Drie duurzame innoverende projecten krijgen premie

Op 1 juli 2016, over deze onderwerpen: Leefmilieu

De stad Antwerpen wil met haar projectenfonds ‘Duurzame Stad’ innoverende projecten die Antwerpen duurzamer maken een financieel duwtje in de rug geven. Daarvoor trekt ze ook dit jaar weer 100 000 euro uit. Projecten kunnen verspreid over drie rondes ingediend worden. In de tweede ronde van dit jaar kreeg de stad maar liefst tien projecten toegestuurd. De drie beste voorstellen kunnen nu rekenen op een premie.

Antwerpen wil een duurzame stad zijn. Daar kan de inventiviteit van inwoners, bedrijven en kennisinstellingen toe bijdragen. Drie keer per jaar organiseert de stad daarom een jury die projecten van bewoners, organisaties en bedrijven beoordeelt op hun impact op duurzaamheid  en hun innovatiepotentieel. De financiële steun van het projectenfonds ‘Duurzame Stad’ geeft die de gekozen projecten een extra duwtje in de rug om echt van start gaan. Het college besliste op advies van de jury om van de tien inzenders drie diverse projecten te belonen met een premie die een deel van hun investerings- en werkingskosten kan dekken.

Betaalbaar wonen voor kwetsbare gezinnen

‘Collectief Goed’ is een coöperatieve vennootschap die de woonkosten van kwetsbare gezinnen betaalbaarder wil maken. In deze samenwerking zitten een sociale huisvestingsmaatschappij, twee middenveldorganisaties, een dienstenchequebedrijf en negen gezinnen.

Het woonsysteem dat ‘Collectief Goed’ uitbouwt doet wat denken aan cohousing. In de tuinwijk in Merksem werden negen woningen gerenoveerd. Voor die woningen en bewoners ging de organisatie op zoek naar allerlei oplossingen om de leefkosten te drukken. Zo ontstond het idee van een ‘deelhuis’ waar gezamenlijk tuinmateriaal en gereedschap beschikbaar is, waar de bewoners gezamenlijke opleidingen krijgen of waar er wordt deelgenomen aan samenaankopen voor bijvoorbeeld energie.

De stad kent aan dit project 15 000 euro subsidie toe. ‘Collectief Goed’ gebruikt deze middelen om het deelhuis te voorzien van tuinmateriaal, zonnepanelen en een batterijsysteem.

Biologische huis-aan-huismaaltijden in een korte keten

‘Dagvers’ wil zorgen voor kant-en-klare artisanale, biologische maaltijden in een korte keten. Bovendien wil de onderneming deze op een milieuvriendelijke manier tot bij de consument brengen. Een onlineplatform om te bestellen en te betalen, zorgt ervoor dat de klant eenvoudig en op een plaats en tijdstip naar keuze de maaltijd geleverd krijgt.

Het project wil klanten met weinig tijd toch gezond eten aanbieden met een beperkte ecologische voetafdruk en werkt daarom met producten uit biologische boerderijen en CSA’s (Community Supported Agriculture).

‘Dagvers’ kan rekenen op een budget van 10 000 euro om de haalbaarheid van deze onderneming verder te onderzoeken. Zo kijkt de onderneming nog naar herbruikbare verpakkingen en partnerships voor verdeling.

Fietstaxi’s maken mensen mobieler

‘2-Tact’ zet fietstaxi’s in om senioren en mensen met een mobiliteitsprobleem tijdens hun wekelijkse boodschappen te helpen. De klanten kunnen een fietstaxi reserveren om hun uitstap naar bijvoorbeeld de winkel of de kapper te vergemakkelijken. De taxichauffeurs zijn werkzoekenden in opleiding die dankzij deze job eerste ervaringen opdoen. Bovendien bieden zij klanten meer aan dan een rit, zij zorgen ook voor sociaal contact en kunnen helpen met het inladen van de boodschappen. 

Het project ontstond in het district Berchem en is een samenwerking van Tavant, een onderdeel van CAW Antwerpen, en Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad. Met de 7500 euro die de stad toekent , kan de jonge onderneming een nieuwe fietstaxi aanschaffen.

Een project indienen

Iedereen met een realistisch, ambitieus en/of vernieuwend idee om Antwerpen verder te verduurzamen met betrekking  tot één of meerdere thema’s kan in 2016  nog deelnemen aan de derde oproep van het projectenfonds. De deadline voor het indienen van projecten voor deze laatste ronde van dit jaar is 1 oktober. De jury bestaat uit medewerkers van KBC, de Universiteit Antwerpen, Umicore Hoboken en de stadsdiensten Energie en Milieu Antwerpen en Stad in Dialoog.

Alle informatie om projecten in te dienen, staat op de website van het EcoHuis. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is