10 Antwerpse schoolomgevingen worden verkeersveiliger ingericht

Op 30 augustus 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid

 

Stad Antwerpen en de districten willen de verkeersveiligheid rond scholen vergroten. Met de steun van Vlaanderen zijn er ingrepen gepland in 10 schoolomgevingen in de districten Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne en Merksem.

Eind 2019 startte stad Antwerpen een proefproject in het district Ekeren waarbij 10 schoolomgevingen verkeersveiliger werden ingericht. Na een positieve evaluatie zet Antwerpen nu verder in op het verkeersveiliger maken van schoolomgevingen. In dat kader vroeg - en kreeg - ze een subsidie van de Vlaamse overheid voor de herinrichting van 10 schoolomgevingen in de districten Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne en Merksem.

Het gaat om:

Halewijnlaan, 2050 Antwerpen; 
Filip Williotstraat, 2600 Berchem;
Jozef Posenaerstraat, 2140 Borgerhout; 
Oudstrijdersstraat, 2140 Borgerhout;
Gallifortlei, 2100 Deurne;
Sint-Bartholomeusstraat, 2170 Merksem;
Gagelveldenstraat, 2170 Merksem;
Du Chastellei, 2170 Merksem;
Laarsebaan, 2170 Merksem;
Terlindenhofstraat, 2170 Merksem.

Vandaag werd in de Sint-Bartholomeusstraat in Merksem de eerste verkeersveiliger ingerichte schoolomgeving plechtig ingehuldigd. Dit is de eerste van de 10 schoolomgevingen die volledig klaar is.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “De stad en districten investeren al flink in structurele ingrepen die de verkeersveiligheid verhogen, en het is fijn dat we hier ook de steun van de Vlaamse overheid krijgen. Maar het is ook een kwestie van gedragswijziging van weggebruikers. Alleen door respect te tonen voor elkaar maken we het verkeer in Antwerpen veiliger voor iedereen.”

Grondmarkeringen en infrastructurele maatregelen

Aan de grenzen van alle 10 de schoolomgevingen komen grote groene grondmarkeringen met de vermelding ‘School’ in witte letters. Zo vergroot de zichtbaarheid van de schoolomgeving, wat weggebruikers aanmaant tot extra voorzichtigheid.

Bijkomend werden of worden er in 6 straten nog exra ingrepen uitgevoerd:

In de Sint-Bartholomeusstraat in Merksem zijn er een voetpaduitstulping en 2 verkeerplateaus aangelegd.
Ook in de Jozef Posenaerstraat in Borgerhout komt er een voetpaduitstulping, zodat kinderen en hun ouders meer ruimte hebben en duidelijker zichtbaar zijn aan de schoolpoort.
In de schoolomgeving van de Oudstrijdersstraat/Maarschalk Montgomeryplein in Borgerhout worden enkele kruispunten verhoogd aangelegd.
In Berchem krijgt het kruispunt van de Filip Williotstraat met de Berchemstadionstraat een extra verkeersplateau.
In de Galifortlei in Deurne komt er een voetpaduitstulping.
In de Halewijnlaan in Antwerpen wordt in extra verkeerslichten met drukknoppen voorzien. De werken daarvoor zijn al gestart.

Verantwoordelijken: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit - Jari Frensch, districtsschepen Merksem voor publiek domein - Sonja De Meyer, districtsschepen Merksem voor jeugd – Paul Cordy, districtsburgemeester district Antwerpen en bevoegd voor openbaar domein - Tjerk Sekeris, districtsburgemeester Deurne - Bruno De Saegher, districtsschepen Berchem voor publiek domein -  Marij Preneel, districtsburgemeester Borgerhout

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is