Binnenkort ook taxistandplaatsen op park-and-rides

Op 26 januari 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Parkeerbeleid

Tegen maart 2018 richt de stad Antwerpen 11 taxistandplaatsen in op 5 park-and-ride-locaties (P+R). Met dit proefproject wil de stad meer alternatieven bieden om vanaf een park-and-ride de stad te bereiken. P+R’s zijn namelijk ideale locaties om van het ene vervoersmiddel naar het andere over te stappen. Momenteel wordt de taxi nog niet vaak gebruikt om de laatste kilometer(s) naar de stad af te leggen, maar door deze plaatsen in te richten wordt dit binnenkort een bijkomende optie.

11 nieuwe taxistandplaatsen

Park-and-ride Blancefloer krijgt 4 taxistandplaatsen op een locatie waar momenteel vaak fout wordt geparkeerd. Op deze manier gaan er geen parkeerplaatsen verloren en wordt het foutparkeren ontmoedigd. Aan P+R Olympiade komen 2 taxistandplaatsen op de hoek van de Jan Van Rijswijcklaan en de Populierenlaan. Aan de parking van station Antwerpen-Zuid worden ook 2 plaatsen ingericht. Hoewel dit geen park-and-ride is, is het wel een plaats waar vaak op een ander vervoersmiddel wordt overgestapt.

In Merksem komen er aan de P+R Keizershoek 2 plaatsen bij naast de plaatsen voor personen met een handicap. Aan P+R Bosuil in Deurne wordt er 1 plaats ingericht op de hoek van de Alfons Schneiderlaan en de Vic Meesstraat.

Superschakels bevorderen de bereikbaarheid van de stad

“P+R's zijn locaties waar mensen vaak van het ene vervoersmiddel naar het andere over stappen. Het is dan ook belangrijk om op deze plaatsen superschakels te creëren waar verschillende vervoersmiddelen samenkomen en voldoende alternatieven geboden worden”, aldus schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “Dit kan gaan over deelwagens, Velo's, openbaar vervoer en ook taxi's. Momenteel zijn er nog geen taxistandplaatsen, waardoor de taxi nog niet vaak gebruikt wordt voor de laatste kilometer(s) van de P+R naar de stad en omgekeerd. Taxi's zorgen er nochtans voor dat er een gegarandeerde rit is, ook al rijdt er geen openbaar vervoer meer. Dit kan weggebruikers dus extra stimuleren om hun eigen wagen op een P+R achter te laten in plaats van door te rijden tot in het centrum van de stad.”

Paul Van Avermaet, erevoorzitter van de Antwerpse Provinciale Taxi Unie: “De sector is uiteraard tevreden over bijkomende taxistandplaatsen, hier vragen we immers al lang naar. Dat de stad hieraan gevolg geeft, is zeker en vast een goede zaak. De standplaatsen op de park-and-ride- locaties passen bovendien in het multimodale verhaal.”

Evaluatie

Deze locaties worden als proef ingericht en na 6 maanden geëvalueerd. Bij een positieve evaluatie wordt er voor elke locatie een apart aanvullend verkeersreglement opgemaakt.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is