Bomencrèche vergroent tijdelijk Scheldekaaien in zone Zuid-Sint-Andries

Op 26 december 2019, over deze onderwerpen: Groen, Stadsontwikkeling

De stad zal de bomen die op termijn geplaatst worden op de Gedempte Zuiderdokken en de overige kaaizones, tijdelijk op de vernieuwde Scheldekaaien ter hoogte van Zuid-Sint-Andries zetten. Deze ‘Nomadenbomen’ komen tegemoet aan de vraag van de Antwerpenaar naar vergroening.

Het eerste deel van de heraanleg van de Scheldekaaien, de zone Zuid-Sint-Andries, is afgelopen zomer feestelijk geopend. Daarbij moet een onderscheid gemaakt worden tussen het droge en het natte gedeelte van de kaaien. Het droge gedeelte is het stuk het verste weg van de rivier, meteen achter het dijklichaam. Dat wordt zo groen mogelijk aangelegd. Het natte gedeelte ligt naast de Schelde en is volledig verhard. Dat om ruimte te kunnen geven aan de Schelde in geval van hoog water en om het typische weidse kaaikarakter te behouden in sommige delen van de Scheldekaaien. In afwachting van de realisatie van de overige kaaizones, komt de stad nu met ‘Nomadenbomen’ tegemoet aan de vraag van de Antwerpenaar voor vergroening. Deze bomen, die op termijn definitief verhuizen naar de Gedempte Zuiderdokken en de overige kaaizones, zullen vervroegd naar de stad afreizen en de komende jaren de verharde zone aan Sint-Andries/Zuid in het groen zetten.

Speciale technologie voor groei

“In afwachting van de totale realisatie van de groene visie voor de Scheldekaaien stellen we de Antwerpenaren graag voor aan onze Nomadenbomen”, zegt schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder. “Het zijn bomen die we op termijn zullen aanplanten op de Gedempte Zuiderdokken en de Scheldekaaien maar die we nu al vervroegd naar de stad brengen om tegemoet te komen aan de vraag van de Antwerpenaar naar vergroening. We gaan van start met een 20-tal bomen van een aanzienlijke omvang als proefproject.”

De stad maakt daarvoor gebruik van de Air-Pot-technologie. “Deze technologie laat toe om omvangrijke bomen te laten groeien dankzij een speciale omwikkeling van de boomkluit. Hierdoor kunnen ze enkele jaren verder groeien zonder effectief geplant te zijn in de ondergrond. Dat stelt ons in de mogelijkheid om de bomen te laten rondreizen binnen de stad”, aldus Fons Duchateau, schepen voor groen.

Een speciale folie omsluit na ontgraving de kluit van een boom, en zorgt ervoor dat er voldoende lucht aan de haarwortels van de boom geraakt. Op deze manier kan de boom kwalitatief ontwikkelen zonder aangeplant te zijn. Deze techniek geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om bomen aan te planten buiten de gekende plantseizoenen. In eerste instantie zullen deze Nomadenbomen een tijdelijke thuis vinden ter hoogte van de Zuidersluis rond de aanwezige zitbanken en op het stedelijk strand (het hellend vlak aan de Zuidersluis).

“De Nomadenbomen zullen ambassadeurs zijn voor de komende stadsontwikkelingsprojecten die volop aan de gang zijn binnen onze stad. Zo kunnen we de Antwerpenaar nu al optimaal laten genieten van het groen dat binnenkort onze stad zal sieren”, besluiten beide schepenen. “Het betreft voor alle duidelijkheid een tijdelijke huisvesting van de bomen, die nadien naar hun definitieve stek op (onder meer) de Gedempte Zuiderdokken zullen verhuizen.”

Verantwoordelijke schepenen: Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling – Fons Duchateau, schepen voor groen en voorzitter AG VESPA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is