Bovengrondse werken Operaplein gaan laatste fase in

Op 28 mei 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbare Werken en Publiek Domein

De laatste fase van de bovengrondse aanleg van het Operaplein is ingezet. In de loop van de zomer kan het nieuwe plein al grotendeels in gebruik genomen worden. Ook ondergronds schiet de werf goed op.

Deze week is de aannemer van de Noorderlijn gestart met de betegeling van het Operaplein. Daarmee is de laatste fase van de aanleg van het plein gestart. De komende weken wordt ook het straatmeubilair geplaatst en worden de ventweg en het voetpad aan de zijde van de Teniersbuilding verder afgewerkt.

Operaplein open in de zomer
“In de loop van de zomer zal het nieuwe Operaplein officieel in gebruik kunnen genomen worden”, aldus schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “De zwakke weggebruiker krijgt alle ruimte. Shoppers en bezoekers zullen kunnen flaneren en verpozen op een prachtig plein dat zorgt voor een vlotte aaneenschakeling van de Via Sinjoor. Met het vernieuwde Operaplein komt er namelijk een makkelijke en veilige verbinding tussen het station Antwerpen-Centraal, de De Keyserlei, de winkelas Meir en het oude centrum van de stad.”

Het plein is dan wel nog niet volledig af. Ter hoogte van de lichtput, de centrale toegangspoort tot de premetro, moeten nog verdere werken gebeuren. De trambaan is reeds geplaatst maar kan nog niet in gebruik worden genomen. Daarvoor is het nog wachten op de aansluiting met de Italiëlei, met de zwevende trambrug aan de Kipdorpsite.

Ondergrondse werf gaat vooruit
Ondertussen is de werf ook ondergronds een heel stuk verder opgeschoten. Sinds kort is het mogelijk om ondergronds helemaal door te lopen van noord naar zuid. Op de Italiëlei is de aannemer begonnen met de integratie van de autotunnels in de Kipdorpbrug. De ondergrondse parking is dan weer bijna helemaal uitgegraven tot op niveau -3, meteen ook het laagste niveau. De contouren van de lichtput zijn al mooi zichtbaar. Voor de centrale toegang werden ook al de eerste technieken zoals roltrappen geleverd.  

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voormobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is