Kiel krijgt roze parkeerzone met week vertraging

Op 27 september 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Parkeerbeleid

De huidige oranje parkeerzone op het Kiel wordt roze. Ook de blauwe zone tussen de VIIde-Olympiadelaan, de Julius de Geyterstraat, de Edward Keurvelstraat en de Boomsesteenweg wordt omgevormd naar een dergelijke zone. De Abdijstraat blijft een gele zone, waar winkelstraatparkeren geldt. Omwille van technische redenen zal de ombouw pas volledig klaar zijn op 7 oktober en niet op 30 september zoals eerst gecommuniceerd.

Al sinds 16 september zijn de aanpassingen zichtbaar op straat:

In de zone waar nu het oranje parkeertarief geldt wordt de oranje bestickering op automaten en parkeerinformatieborden vervangen door roze stickers. De software van alle automaten in de zone (ook die met oranje stickers) werd al omgezet naar het nieuwe, goedkopere, roze tarief. Bezoekers die hun parkeertijd via sms of app betalen kunnen al gebruik maken van de nieuwe zonecode, AN540, om te betalen.
In de huidige blauwe zone worden verkeersborden, automaten en parkeerinformatieborden bijgeplaatst. Daar geldt nog t.e.m. 6 oktober de huidige situatie: maximaal 2 uur gratis parkeren met een parkeerschijf. De automaten worden vanaf 7 oktober ingeschakeld.

Parkeertarieven

De kleurencodes voor betalende parkeerzones zijn rood, oranje en licht- en donkergroen en geel. Voor de zones met parkeerschijf is dat blauw. Op 1 april van dit jaar kwam daar nog een nieuwe kleurcode bij: het grootste deel van de zone buiten de Singel kreeg een roze kleur.

Over het algemeen geldt voor parkeertarieven: hoe dichter bij het centrum, hoe hoger de kost per uur. Deze redenering werd ook verder doorgetrokken bij de uitbreiding van het betalend parkeren buiten de Singel.

Tarieven in de roze zone:

Eerste twee uur gratis (na registratie aan de parkeerautomaat, via sms of app) en nadien 0,50 euro per uur.
De eerste twee uur gratis gelden per nummerplaat slechts één keer per zonecode per dag.
Een ticket voor langparkeren (maximaal 10 uur) kost 2,70 euro.

Tarieven in de gele zone:

0,50 euro per uur.
Bewonersparkeren is er niet mogelijk tijdens de winkeluren, en er is enkel een tarief voor kortparkeren.

Betalend parkeren zorgt er voor dat bestuurders hun parkeersessie beperkt houden en alternatieven zoals park-and-rides zoeken als ze langer willen parkeren. Hierdoor daalt de parkeerdruk.

Bewoners

Bewoners hebben recht op 2 gratis parkeervergunningen per domicilie. Voor bewoners die al een parkeervergunning hadden verandert er niets. Zij kunnen nog steeds gratis en zonder tijdslimiet parkeren in hetzelfde gebied.

De Abdijstraat blijft gele zone. Daar geldt de parkeervergunning enkel tussen 18 uur ’s avonds en 9 uur ‘s morgens.

In de loop van het weekend ontvangen buurtbewoners nog een infobrief over de vertraging.

Meer info

Alle info over de parkeertariefzones in de stad staat op de infofiche over de parkeertarieven op www.antwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is