Omgeving station Antwerpen-Zuid wordt veiliger voor voetgangers en fietsers

Op 13 juni 2024, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid

Vanaf 17 juni vernieuwt stad Antwerpen de voet- en fietspaden langs de as Kolonel Silvertopstraat - Montignystraat aan de zijde van het treinstation Antwerpen-Zuid, tot aan de Kielsevest. Als alles vlot verloopt zullen de werken dit najaar afgerond zijn. De stad wil hiermee de verkeersveiligheid en het comfort voor alle weggebruikers in de omgeving van het station verbeteren. 

Het fietspad wordt als dubbelrichtingsfietspad heraangelegd. De vernieuwde voetpaden worden over de hele lengte breder. Ook komt er overal een veiligheidsafstand tussen de rijweg en het fietspad.  

Ook alle oversteken, inclusief die van het kruispunt met de Desguinlei/Brusselstraat (Singel) worden aangepakt. Tegelijk zal de stad de bus- en tramhaltes ter hoogte van het station voor iedereen toegankelijker maken.  

Daarnaast richt ze de publieke ruimte rond het station in als slimme schakel, in functie van een vlotte overstap tussen de verschillende verkeersmodi. 

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “We zetten hiermee definitief de upgrade van de omgeving van station Antwerpen-Zuid in, dat op termijn moet uitgroeien tot een comfortabel overstappunt voor alle vormen van mobiliteit. In de eerste fase investeren we nu reeds in de veiligheid van fietsers en voetgangers. Dat doen we niet alleen door bredere fiets- en voetpaden te voorzien, maar ook door een aangepaste verkeerslichtenregeling en door extra lichten aan de oprit van de R1 ter hoogte van de Kolonel Silvertoplaan.”

De vernieuwing van de voet- en fietspaden verloopt parallel aan de huidige vernieuwingswerken aan het station Antwerpen-Zuid door de NMBS. Stad Antwerpen voorziet om haar werken dit najaar af te ronden, de NMBS tegen het najaar van 2025.    

De nieuwe situatie zal er ook voor zorgen dat er tijdens de latere werken aan Knoop Zuid en Ringpark Zuid, vanaf 2027, een veilige doorstroming voor alle weggebruikers gegarandeerd blijft. 

Verkeerscirculatie  

Het autoverkeer zal tijdens deze werken kunnen blijven passeren; voor voetgangers en fietsers worden de nodige veilige omleidingen voorzien.

Tijdens de maanden juli en augustus zal het aantal rijstroken verminderd worden. De Montignystraat wordt dan ook voor enkele weken afgesloten. De bushalte staduitwaarts zal tijdelijk verplaatst worden, en de tramhalte aan het station wordt tijdelijk buiten dienst gesteld.   

De laatste informatie over de omleiding tijdens de werken is steeds te vinden op slimnaarantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link. ​

Koen Kennis - Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is