Parkeerverboden krijgen spoedprocedure en online overzicht

Op 10 juni 2016, over deze onderwerpen: Digitalisering, Mobiliteit, Parkeerbeleid

Sinds januari 2016 vragen Antwerpenaars niet langer een parkeerverbod aan bij de lokale politie maar bij de stad. Aanvragen gebeuren nu volledig digitaal en verbodsborden voor particuliere aanvragen worden enkel nog door de stad geplaatst. Het college besliste vandaag om een aanpassing aan het retributiereglement voor te leggen aan de gemeenteraad. Die aanpassing maakt een spoedaanvraag of een spoedverlenging van een parkeerverbod mogelijk. Antwerpenaars die wegens onvoorziene omstandigheden dringend of langer van een parkeerverbod gebruik willen maken, kunnen op die manier snel verder geholpen worden.

Spoedprocedures

De spoedaanvraag is vooral belangrijk bij voor weersafhankelijke werken zoals dakwerken. Ze maakt het mogelijk tot twee dagen voor de start van het parkeerverbod een aanvraag in te dienen.

Ook wordt een spoedverlenging ingevoerd, die zelfs binnen de 24 uur afgeleverd kan worden.

Deze snellere afhandeling brengt een bijkomende administratieve kost met zich mee. Daarom zal voor elke spoedprocedure bovenop het basisbedrag van een gewone aanvraag een kostprijs van 25 euro aangerekend worden. Om de korte doorlooptijd te halen, kan een spoedprocedure ook enkel online betaald worden.

Als de gemeenteraad het nieuwe retributiereglement goedkeurt, is het vanaf 4 juli 2016 van kracht.

Online kaart

De stad werkt momenteel ook aan een online kaart waarop alle geldige parkeerverboden voor de volgende 24 uur te zien zijn. Vanaf komende zomer kan iedereen de kaart raadplegen en er elk vergund parkeerverbod in Antwerpen op terugvinden.

Succesvolle aanpak

Vanuit Bouwpunt en Unizo kreeg de stad al lofbetuigingen voor haar huidig klantvriendelijk systeem. Ook zij merken dat dit nieuwe systeem het probleem van de vele illegale parkeerborden succesvol aanpakt.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever en Koen Kennis, schepen voor financiën en mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is