Scanwagen voor parkeercontroles vanaf nu operationeel

Op 14 september 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Parkeerbeleid

In maart dit jaar reed de eerste scanwagen door de Antwerpse straten. Deze wagen detecteert met verschillende ANPR-camera’s nummerplaten van voertuigen om te controleren op betalend parkeren. Na een half jaar uitvoerig testen op straat, wordt er vanaf nu ook effectief gehandhaafd met de scanwagen.

De ANPR-camera’s op het dak van de wagen analyseren 840 beelden per seconde. Hierdoor kan de scanwagen met grote volledigheid en hoge betrouwbaarheid gemiddeld 1000 nummerplaten per uur herkennen. Dankzij deze snelheid kan de stad gemakkelijker het Antwerps grondgebied controleren op wanbetalers. Wie niet betaalt voor parkeren, heeft dus meer kans op een parkeerretributie. Hierdoor zullen bestuurders sneller bereid zijn correct te betalen wanneer ze parkeren.

Efficiënt parkeerbeleid

Door de scanwagen wordt parkeercontrole zeer effectief; een welkome aanvulling aangezien betalend parkeren in 2019 stevig is uitgebreid. Parkeerwachters kunnen hierdoor efficiënter worden ingezet. Bovendien zullen de rapportages over parkeerdruk en betalingsbereidheid ook gebruikt worden voor plannings- en beleidsinformatie.

Antwerp City Observer

De huidige scanwagen wordt gehuurd. In de tweede helft van 2021 zal een nieuw (aangekocht) hoogtechnologisch model hem vervangen, de Antwerp City Observer. Deze multifunctionele scanwagen controleert naast betalend parkeren ook foutparkeren. Bovendien zal de Antwerp City Observer data en beelden registreren die onder meer gebruikt kunnen worden om sluikstort en ontbrekende verkeersborden te detecteren. Het aantal scanwagens kan in de toekomst ook uitgebreid worden. 

Privacy en informatiebeveiliging

De stad draagt de bescherming van de privacy hoog in het vaandel en verwerkt de verzamelde persoonsgegevens heel zorgvuldig conform de geldende wettelijke bepalingen.

Alle opgeslagen gegevens op de computers van de scanwagen zijn versleuteld en worden na 24 uur automatisch gewist. Enkel wanneer voor een geparkeerd voertuig geen geldig parkeerrecht is gevonden, worden de overzichtsfoto’s, de locatiegegevens en de nummerplaat van het voertuig opgevraagd. Deze gegevens worden maximaal 7 dagen bijgehouden of direct verwijderd nadat ze zijn opgehaald door de backoffice voor de verwerking van de parkeerretributie. De volledige privacyverklaring is te raadplegen op www.antwerpen.be/scanwagen.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is