Stad Antwerpen zet slimme parkeerverbodsborden in

Op 27 oktober 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid

Stad Antwerpen schakelt over naar parkeerverbodsborden met digitaal scherm en ingebouwde gps. Deze slimme borden vergroten de efficiëntie en ontmoedigen diefstal en onrechtmatig gebruik bij tijdelijke parkeerverboden.

Efficiëntere en correcte plaatsing dankzij digitaal scherm

Bewoners, handelaars en aannemers kunnen parkeerverbodsborden aanvragen voor een verhuis, levering of verbouwing. Elke dag plaatsen 25 stadsmedewerkers van sociaal tewerkstellingsproject Werkhaven die borden op de juiste plaats en halen ze weer op. Tot voor kort schreven ze de geldigheidsperiode manueel op het bord. Een tijdrovende en fout- en fraudegevoelige methode.

Daarom koos stad Antwerpen voor parkeerverbodsborden met een digitaal scherm. Stadsmedewerkers kunnen de borden activeren en de correcte info tonen met hun smartphone. Die info wordt elke 6 uur geüpdatet zodat bijvoorbeeld een verlenging van de periode automatisch doorstroomt. Hierdoor moeten ze niet meer ter plaatse komen om de data aan te passen.

Gps-tracker en bewegingssensor

Dankzij die digitalisering ontmoedigt de stad diefstal en onrechtmatig gebruik. Vaak verdwijnen de borden of worden ze verplaatst. De nieuwe borden zijn voorzien van een gps-tracker en bewegingssensor. Bij de plaatsing van het bord wordt de locatie doorgestuurd en opgenomen in het dossier. Als een bord wordt verplaatst, krijgt de stad een melding met de nieuwe locatie. Zo kan de stad gericht zoeken naar verloren borden.

Strijd tegen onrechtmatig gebruik en diefstal

Naast de gedigitaliseerde borden, heeft de stad eerder al de aanvraag gedigitaliseerd en https://parkeerverbod.info ontwikkeld. Op dit platform kunnen burgers raadplegen hoelang en waar een parkeerverbod precies geldt, en of het om een vergund parkeerverbodsbord gaat. Via een meldknop kunnen ze een foutief parkeerverbodsbord melden. Stadsmedewerkers controleren vervolgens of de melding gegrond is en ondernemen actie indien nodig. Ten slotte heeft elk parkeerverbodsbord een QR-code waarmee burgers het parkeerverbod kunnen controleren.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is