Stad informeert en sensibiliseert over fietsparkeren in stationsbuurt

Op 23 september 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Parkeerbeleid

 

23 | 09 | 19

 

In de omgeving van het station Antwerpen-Centraal zijn in 2018 en 2019 heel wat extra parkeerplaatsen voor fietsen bijgekomen. Met een integrale actie tussen 23 september en 24 december krijgen fietsers ter plaatse info over hoe correct te parkeren. Daarbij worden vanaf 14 oktober ook de foutief gestalde fietsen weggehaald.

Uit de mobiliteitscijfers van Slim naar Antwerpen in 2018 blijkt dat het gebruik van de auto voor woon-werkverkeer en verplaatsingen in de vrije tijd de voorbije jaren is gedaald. Het aantal fietsers is daarentegen gestegen. Ook deelmobiliteit groeide de laatste 5 jaar gestaag in Antwerpen, met een groeispurt in 2018.

Aan Antwerpen-Centraal wordt het succes van de tweewielers helemaal duidelijk. Er staan vaak hinderlijk geparkeerde fietsen die de looproutes smaller maken, de toegang tot horecazaken en handelspanden belemmeren en soms voor een rommelig straatbeeld zorgen. Bovendien kunnen ze een gevaar vormen wanneer ze de toegang voor hulpdiensten versperren. De stad wil deze overlast aanpakken, en het gebruik van de fietsenstallingen stimuleren, om een zo aangenaam mogelijk straatbeeld te creëren voor passanten en voor pendelaars.

Extra parkeerplaatsen

Daarom zetten de stad Antwerpen en NMBS in de stationsbuurt voluit in op extra parkeerplaatsen voor tweewielers:

In 2018 werden er in de Anneessensstraat, Statiestraat en Pelikaanstraat in totaal 55 fietsbeugels (goed voor 110 fietsplaatsen) bijgeplaatst. In september 2019 volgden er nog eens 44 extra beugels (goed voor 88 fietsplaatsen) op de De Keyserlei.
In de fietsenparking onder het Koningin Astridplein zorgt NMBS tegen het einde van dit jaar voor 136 extra fietsplaatsen. Dat brengt het aantal gratis fietsplaatsen onder het station op 2161, verdeeld over twee ondergrondse NMBS-fietsparkings (1.677 onder het Koningin Astridplein en 484 onder het Mediaplein). In beide fietsparkings zijn momenteel nog voldoende plaatsen beschikbaar.
Op de De Keyserlei en het Koningin Astridplein kunnen gebruikers hun tweewielers voortaan kwijt op geschilderde afzetvakken: steps (aantal: 59 + 30 optioneel), scooters (aantal: 14) en 4 afzetvakken op het Koningin Astridplein voor fietsers (capaciteit variabel).
Daarnaast zijn er sinds 20 september tijdelijke fietsenstallingen (70 fietsplaatsen) in gebruik in de Appelmansstraat, ook zijn er plannen voor een buurtparking met 125 fietsstaanplaatsen in de Vestingstraat en gaat de fietsparking onder de Teniersplaats in de loop van 2020 ook open, goed voor 300 plaatsen (project Noorderlijn).
De voorbije jaren breidde ook het Velo-deelsysteem haar aanbod uit rond het Centraal Station. Aan het Koningin Astridplein / De Keyserlei werden 5 stations met 130 fietsen ingepland, aan het Kievitplein 2 stations met 64 fietsen.

Integrale actie

Om pendelaars en passanten beter op de hoogte te brengen van de verschillende fietsenstallingen in de stationsbuurt werkten de stadsdiensten met de NMBS, de politie en Levanto een integrale informatie-, sensibiliserings- en handhavingsactie uit.

Die loopt vanaf 23 september in het gebied aan het Koningin Astridplein, De Keyserlei en Pelikaanstraat (tot aan de Vestingstraat); vanaf 18 november in het gebied aan de Pelikaanstraat (vanaf Vestingstraat), Simonsstraat (t.e.m. premetrohalte Plantin) en Mediaplein.

De intensieve, integrale aanpak zal voortdurend bijgestuurd worden. Ook zullen na deze periode voorstellen voor vervolgacties geformuleerd worden.

Informatie en sensibilisering

De afgelopen weken werden er vakken rond de bovengrondse fietsenstallingen geschilderd. Ook voor deelscooters en -steps werden afzetzones voorzien.

Op 23 september start een informatiecampagne met infoborden en infobrieven voor handelaars, horeca en buurtbewoners. Stadstoezichters houden sensibiliseringsacties. Daarbij worden eigenaars van correct gestalde fietsen bedankt. Wie foutief parkeert, wordt aangesproken: is er geen plaats meer binnen de witte lijnen, dan wordt de eigenaar van de fiets verzocht een vrije plaats in een andere stalling te nemen.

Ook fout gestalde deelfietsen worden verwijderd, waarna de aanbieders gecontacteerd worden. De aanbieders zijn op de hoogte van en doen mee met de actie.

Handhaving

Vanaf 14 oktober neemt de stad bovengronds alle fietsen die zich buiten de witte belijning bevinden, weg, net als de ondergronds hinderlijke en fout gestalde fietsen. Hiervoor wordt een pv opgemaakt.

De verwijderde fietsen worden gedurende de eerste 5 werkdagen in een ophaalpunt bewaard. Hun rechtmatige eigenaars kunnen ze daar tijdens de openingsuren afhalen, als ze de fietssleutel en hun identiteitskaart bijhebben.

Openingsuren ophaalpunt Astrid -1 (van maandag 14 oktober tot vrijdag 29 november) en ophaalpunt winkelgalerij Antwerpen-Centraal (van maandag 2 tot dinsdag 24 december):

  • Maandag: 7.30-12.00 uur en 15.30-19.30 uur
  • Dinsdag, woensdag en donderdag: 15.30-19.30 uur
  • Vrijdag: 7.30-12.00 uur

Uitzonderingen:

  • op 14 oktober en 2 december vanaf 15.30 uur
  • 24 december is de laatste ophaaldag, van 7.30-12 uur
  • gesloten tijdens feestdagen: 1 en 11 november.

Meer info

Alle informatie over deze actie is te vinden op www.antwerpen.be/fietsstallenstationsbuurt.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever - Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is