Stad verfijnt beleid voor markeringen aan garages

Op 9 oktober 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Parkeerbeleid

De stad Antwerpen krijgt regelmatig de vraag van inwoners om de inrit voor hun garage af te bakenen. Het college heeft vandaag het beleid rond het markeren van parkinginritten verder verfijnd. Zo wordt het ongemak voor bewoners beperkt.

Schepen Koen Kennis legt uit: “Wanneer automobilisten te dicht tegen de inrit van garages parkeren, kunnen bewoners vaak hun garage niet meer in of uit. Daarom heeft de stad de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ uitgewerkt. Die laat gebruikers van een garage toe om een aanvraag in te dienen om hun inrit te markeren.” Na een positieve evaluatie worden er in de betreffende straat parkeervakken aangebracht waarbinnen geparkeerd dient te worden.

In smalle straten is het aanbrengen van parkeervakken echter niet mogelijk. De stad heeft voor deze straten ‘verdrijvingsvlakken’ toegevoegd aan de beleidslijn. Zo wordt er in smalle straten rechts en links van de inrit een driehoek van ongeveer 1 meter breed op 1,5 meter lang aangebracht. Op deze vlakken mag niet geparkeerd worden.

De markeringen laten politiediensten toe efficiënter op te treden bij foutparkeren. Burgemeester De Wever: “We verduidelijken waar automobilisten wettig kunnen parkeren en geven een sterk signaal. Wordt er buiten het parkeervak of op het verdrijvingsvlak geparkeerd, dan begaat men een overtreding.”

De stad heeft al 27 ingediende dossiers positief beoordeeld in 22 straten. Eind 2015 starten de eerste schilderwerken, na het informeren van alle bewoners in de betrokken straten.

In het district Antwerpen komen de Cobdenstraat, de Provinciestraat, de Zandvlietstraat, de Balansstraat en de Maaldersstraat in aanmerking. In Berchem gaat het om de Walemstraat, de Jan Breydelstraat, de Wapenhaghestraat, de Klauwaardstraat en de Helderstraat. Voor Borgerhout zijn het de Borsbeekstraat en de Kortrijksestraat. In Deurne worden markeringen aangebracht in de Van Hallestraat, de Van Cortbeemdelei, de Van Nevelestraat en de Van Weselestraat.  In Ekeren gaat het om de Leopoldlei, in Hoboken om de Notelaarstraat en in Merksem om de Kwadeveldenstraat. In Wilrijk ten slotte zijn het de Polostraat, de Ullenstraat en de Uitspanningstraat.

Bewoners kunnen een aanvraag indienen via www.antwerpen.be onder ‘maatregelen garage’. Klik hier voor de rechtstreekse link naar de webpagina met meer info.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is