Winter In Antwerpen: gezelligheid troef in hartje stad

Op zaterdag 10 december gaat de gezelligste periode van het jaar officieel van start. Winter in Antwerpen opent met een fabelachtig feest met onder meer een show van kunstschaatser Kevin Van der Perren op de Groenplaats en een uniek optreden van Scala & Kolacny Brothers in samenwerking met de Koninklijke Balletschool Antwerpen aan de Schelde. De Antwerpse binnenstad baadt vanaf dan tot 8 januari in de winterse gloed van duizenden lichtjes. Antwerpen wordt de origineelste wintervakantiebestemming, waar plezier voor het hele gezin centraal staat. Winkelen, avonturen beleven of gewoon ontspannen: tijdens Winter in Antwerpen kan het allemaal. Het volledige programma staat op www.winterinantwerpen.be.

Openingsfeest belooft unieke shows
Winter in Antwerpen opent met een show van Kevin Van der Perren op de ijspiste, extra sfeer rond de IGLOO-mistletoe, een videoprojectie op het stadhuis en de kathedraal en de inhuldiging van het standbeeld van Nello en Patrasche. Als klap op de vuurpijl geven Scala & Kolacny Brothers en de Koninklijke Balletschool Antwerpen een uniek winters optreden aan de Schelde. Alle chalets van de kerstmarkt openen om 17 uur. Op dat moment gaan ook alle activiteiten van start.

Groenplaats, Grote Markt, Handschoenmarkt, Suikerrui, Steenplein en wandelboulevard kaaien
zaterdag 10 december - 17 tot 23 uur
gratis

Cadeautjes kopen op de kerstmarkt
De Antwerpse kerstmarkt is een hotspot voor cadeautjesjagers. In de bijna honderd kraampjes vindt iedereen iets naar zijn zin: van ambachtelijke en artisanale producten tot originele hebbedingetjes. Daarnaast is de kerstmarkt ook dé plaats om gezellig iets te eten en te drinken: van traditionele winterlekkernijen als glühwein, warme wafels en spekpatatjes tot vegetarische en Mexicaanse gerechten.

Groenplaats, Grote Markt, Suikerrui, Steenplein
zaterdag 10 december tot en met zondag 8 januari

Actieve wintervakantie
In Antwerpen vind je geen besneeuwde bergflanken om van te skiën, maar daarom hoeft een staycation of een vakantie in de Koekenstad niet minder actief te zijn. Aan de cruiseterminal kan groot en klein minigolfen. Niet veel verder, op het Steenplein, wordt plezier verzekerd op de tubing: een winterse glijbaan waar je zo snel mogelijk met je band van af roetsjt. Op het Steenplein is er een interactief openluchtterras waar ouders kunnen uitrusten terwijl hun kinderen het spel ‘Sterrenwacht’ spelen: door te stappen op kleurrijke lichttegels, ontdekken ze verstopte sterrenbeelden. Met de ‘electric pedals’ kunnen ze bovendien al trappend de lichtjes van de kerstboom laten branden. Op de overdekte ijspiste op de Groenplaats schaatsen jong en oud baantjes onder het waakzame oog van Rubens. De allerkleinsten leven zich veilig uit met schaatshulpjes. Op het terras van de winterbar met zicht op de kathedraal en de ijspiste kunnen schaatsers achteraf op adem komen met een drankje.

Scheldekaaien, Steenplein, Groenplaats
zaterdag 10 december tot en met zondag 8 januari

Eindejaarsvuurwerk
Traditiegetrouw start in Antwerpen het nieuwe jaar met een knaller. Vanaf 23 uur warmt Discobaar A Moeder het publiek op aan de busparking. Wie niets van het vuurspektakel wil missen, gaat best op de busparking aan de Scheldekaaien staan of op de Boeienweide op Linkeroever.

busparking Scheldekaaien, Steenplein & Linkeroever
zaterdag 31 december
Discobaar A Moeder vanaf 23 uur, vuurwerk om middernacht
gratis
rugzakken, grote tassen en glas zijn verboden op de site

Nieuwjaarsdrink en kerstboomverbranding ronden feestelijkheden af
De nieuwjaarsdrink vindt voor het eerst plaats op de kaaien aan het Zuiderterras. Met een mooi vergezicht over de Schelde kan iedereen genieten van een echte winterse BBQ. Het wordt een warm volksfeest met naast veel lekkers ook livemuziek.

Busparking aan Zuiderterras
zondag 8 januari van 12 tot 17 uur
gratis bonnetjes (1 x eten, 2 x drinken) tussen 12 en 14 uur, nadien betalend

De kerstboomverbranding is ieder jaar opnieuw de hartverwarmende afsluiter van de eindejaarsperiode met een schitterende vuurshow, livemuziek en lekkere drankjes.

Frederik Van Eedenplein, Linkeroever
zaterdag 14 januari van 17 tot 23 uur
gratis

Trein, tram, bus en … fietstaxi
Voor het eerst is Winter in Antwerpen niet alleen te bereiken met de fiets, het openbaar vervoer of met de wagen, maar in het weekend ook met de… fietstaxi. De fietstaxi brengt bezoekers van het Centraal Station naar de Groenplaats en weer terug, en is gratis.

Met de fiets of te voet

Extra fietsenstallingen op de Meir, de Groenplaats en het Steenplein
Fietsknooppunten: Knooppunt 57 ligt het dichtstbij. Meer informatie op www.fietsnet.be.
Trein + huurfiets: De NMBS biedt deze formule aan in Antwerpen-Centraal. Meer info op www.nmbs.be.
Velo: handige kleine fietsen, verspreid over meer dan 150 Velo-stations in de Antwerpse binnenstad. Bestel een pas via www.velo-antwerpen.be (vanaf  3,80 euro).
Bluebike: Er wacht een fiets op jou in het station, 24/7. Alle info op www.blue-bike.be.

Met het openbaar vervoer

Met de tram of de bus naar de Groenplaats. Bezoekers kunnen hun route plannen op www.delijn.be.

Met de auto

Park-and-rides

Gratis en snel parkeren aan de rand van de stad. Alle park-and-rides staan op www.antwerpen.be.
Verder met tram, bus of fiets naar de Winter in Antwerpen.

Parkings

De publieke parkings in de stad staan op www.antwerpen.be/stadsplan.

Taxistandplaatsen

Groenplaats
De standplaatsen van het Steenplein worden in december verplaatst naar de Ernest van Dijckkaai.

Winter in Antwerpen praktisch

Het volledige programma van Winter in Antwerpen staat op www.winterinantwerpen.be. Meer info is ook te vinden op Facebook. Klik hier voor de rechtstreekse link.

De openingsuren zijn de volgende, tenzij anders vermeld op www.winterinantwerpen.be:

van maandag tot donderdag: 12 tot 21 uur
vrijdag: 12 tot 23 uur
zaterdag: 11 tot 23 uur
zondag: 11 tot 21 uur

Uitzonderingen:

24 en 31 december: 11 tot 18 uur
25 december: 11 tot 21 uur
1 januari 2017: 11 tot 21 uur

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is